Čepele
Na výrobu čepelí používám jak nerezovou ocel, zvlášťě třeba na kuchyňské nože, kde je to nezbytné, ale i uhlíkové oceli. Z nerezových nejraději užívám švédskou práškovou ocel Elmax, kobaltovou N690, práškovou RWL-34, ale i levnější materiály, jako je třeba ocel AK-5. Veškerou nerezovou ocel nechávám odborně kalit ve vakuové peci za použití ochlazování dusíkem, aby byly maximálně využity vlastnosti těchto materiálů. Z uhlíkových ocelí používám nejvíce nástrojovou ocel 19.312, kterou můžete znát i jako O2 a nebo nástrojovou ocel D2 označovanou i jako K110.
Rukojeti
Na rukojeti užívám velké množství přírodních i nepřírodních materiálů. Samozřejmostí je dřevo, jak tuzemské, tak i exotické. Nikdy jej nepřetírám a dodatečně nebarvím. Jediná povrchová úprava spočívá v několikadenní lázni ze směsi lněného oleje a včelího vosku. Má nejoblíbenější dřeva jsou padouk, wenge, eben, ale i třeba naše trnka, švestka nebo jilm. Další oblíbený materiál, zejména u kuchařů, je různobarevný sklotextilní laminát G10, který ve vlhkém prostředí kuchyně nijak nepracuje a je naprosto hygienický. Na záštity a kování používám ocel, nerez, mosaz, ale nejraději bronz. Dále nože prokládám kostmi, rohy, fíbrem, jednoduše vším, co funguje a je pěkné. Fotogalerie Rokojeti
Pouzdra na nože
Mám několik druhů pouzder (pochev) na nože. Pro nože na ven volím nejraději jako materiál kůži. Jelikož s ní neumím pracovat, nechávám si pochvy na nože ručně šít. Každé pouzdro je originál, vyrobeno ze silné kůže, spojované pomocí nití a nýtů podle tvaru konkrétního nože. Další možností jsou například pouzdra z kydexu, což je termoplastická slitina plastů, která umožňuje výrobu pouzdra přesně podle jeho tvaru. Pro nože do kuchyně volím buď dřevo (pouzdro na jeden nůž) nebo látkový obal, když se jedná o sadu nožů. Nože by se nikdy neměly povalovat pohromadě v jedné zásuvce. Velice tím trpí ostří, ale může se zbytečně ničit i rukojeť. Fotogalerie Pouzdra a obaly